מהו נוירופידבק?
נוירופידבק הוא אימון מוחי, כמו מכון כושר למח, המבוסס על תגובות לפעילות המוחית. נוירון-תא עצב, פידבק- משוב, תגובה.
כאשר המח נמצא במצב של חוסר שליטה בתדירות גבוהה, התפקוד שלו אינו מאוזן. לכן, הוא מתקשה לבחור בתגובה הולמת לסיטואציה, והתוצאה: התנהגות אימפולסיבית ולא יעילה. משוב חיצוני למצב לא מאוזן, מלמד את המח היכן הבעיה, והוא "מתקן" את התפקוד הלקוי ומשפר אותו באופן אוטומטי.
איך זה עובד?
אלקטרודות מוצמדות לראש המתאמן (פעולה הדומה להרכבת אזניות), הן מחוברות למכשיר הEEG ה"קורא" את פעילות החשמלית המוחית ומעביר את הנתונים לתוכנה. המתאמן שומע מוסיקה או צופה בקליפ. כאשר המח מפגין פעילות אופטימלית המוסיקה נשמעת ברציפות, ואילו כאשר המח מגיע לחוסר שליטה, המוסיקה עוצרת. התגובה המיידית הזו מביאה את המח לשפר בעצמו את התפקוד ולהתייעל. ממש כמו עיצוב התנהגות למח: כשהתפקוד לקוי הוא מקבל חיזוק שלילי והמוסיקה נפסקת, וכשהתפקוד משתפר הוא מקבל חיזוק והמוסיקה חוזרת לפעול כסדרה עד להפסקה הבאה, ההפסקות אינטנסיביות (עד 256 הפסקות בדקה!)
במכון בראשית משתמשים במכשיר החדש והמשוכלל ביותר שקיים – נוירואופטימל בגרסת 2018- המודד את פעילות המוח באופן ממוחשב, ומגיע לרמת דיוק מקסימלית. כאשר המח מגיע לחוסר שליטה, המוסיקה עוצרת. התגובה המיידית הזו מביאה את המח לשפר בעצמו את התפקוד ולהתייעל. ממש כמו עיצוב התנהגות למח: כשהתפקוד לקוי הוא מקבל חיזוק שלילי והמוסיקה נפסקת, וכשהתפקוד משתפר הוא מקבל חיזוק והמוסיקה חוזרת לפעול כסדרה עד להפסקה הבאה…
במכון בראשית משתמשים במכשיר החדש והמשוכלל ביותר שקיים בשוק: Neuroptimal- המודד את פעילות המוח באופן ממוחשב, ומגיע לרמת דיוק מקסימלית.
האימון בנוירואופטימל הינו פסיבי, ואינו מצריך שיתוף פעולה של המתאמן. יושבים, נרגעים, והמח עושה את העבודה... כך לא נוצר מצב בו שילמת על הטיפול, אך הוא לא היה אפקטיבי עקב שיתוף פעולה לקוי.
המכשיר הינו בעל עצמה של 60H, העצמה המרבית לקריאת אותות חשמליים מהמח הקיימת במכשירי נוירופידבק.
התכנה מזהה בעצמה באילו מקרים התפקוד של המח יעיל ומאוזן ובאילו מקרים לא, ופועלת בהתאם. לכן, בנוירואופטימל לא נדרש לווי של רופא נוירולוג, כמו במכשירים אחרים.
ככל שהתגובה מדויקת יותר, מהירה יותר, ובתדירות גבוהה יותר, כך המח ילמד מהר וטוב יותר כיצד להשתפר. נוירואופטימל הינו מכשיר דינמי- התכנה יוצרת את ההפסקות במוסיקה בצורה ממוחשבת ולא על ידי המטפל, ועל כן התוצאה הינה מדויקת ומהירה הרבה יותר ממכשירים ידניים- עד 256 הפסקות בשנייה!
לעיתים קרובות, הקושי העיקרי והמשמעותי ביותר, אינו דווקא גורם לחוסר האיזון הדרמטי ביותר ואינו בולט כלפי חוץ. התכנה מזהה את שורש הבעיה, ומטפלת תחילה בקשיים המשמעותיים ביותר, והבסיסיים ביותר. לדוגמא: בטיפול שמטרתו שיפור הריכוז, נוירואופטימל התמקדה דווקא על וויסות רגשי- חוסר היכולת לווסת רגשות גרם למטופל להתעסק ברגשות שליליים ומנע ממנו להתרכז. לאחר שהוויסות השתפר, השתפרה מאוד גם יכולת הריכוז.
השאלות שלכם (מתוך הכתבה עלינו בעיתון 'שערים', 4.7.2017)
ודאי, בדיוק כמו ברכבים, כולם נוסעים, אך יש סוגים שונים, הטכנולוגיה מתקדמת ואיתה גם שיטות הטיפול. כיום בעולם,
Neur-Optimal נחשבת לשיטה הכי דיגיטלית והכי מתקדמת.
אזורים מסוימים בראש, האלקטרודות מחוברות דרך מקודד ל EEG של המוח, כלומר ניתן לראות את הפעילות החשמלית של גלי המוח. על תוכנה של NEUR-OPTIMAL מולבשת רצועת מוזיקה או קובץ מדיה. המטופל מתחיל לשמוע את המוזיקה והמקודד מעביר לתוכנה את הפעילות החשמלית של המוח. בכל פעם שהתוכנה מזהה חוסר שליטה במוח היא יוצרת הפסקה ומחזירה את המטופל למצב שליטה, כי ההפסקה מעירה את המוח ומחזירה אותו לפוקוס.
מכשיר זה מאמן את המטופל להיות בשליטה מוחית כל הזמן, הוא יוצר עד 256 הפסקות לשניה!, בדקה יש שישים שניות והטיפול אורך 33 וחצי דקות, תעשו חשבון ותגיעו למליוני הפסקות לטיפול, וזהו האימון האינטנסיבי שמסייע לאמן את המח להחזיר אותו להיות בשליטה, ושכל חומר יגיע למקומו במינון מדויק.
המכשיר של NEUR-OPTIMAL הוא מדויק ברמה הגבוהה ביותר והוא נותן למוח עצמו לטפל בדברים שנצרכים למטופל. כלומר, למוח עצמו יש את היכולת לזהות מהו הדבר שהכי חשוב בסדר עדיפויות שאינו באיזון, ועליו הוא מתחיל לעבוד תחילה, כמו במקרה של חוסר ברזל יודע המוח בעצמו לנצל את משאבי הגוף מהדברים הפחות חשובים, זה אומר שלפעמים אדם מגיע לטיפול על מנת להצליח להתרכז, והמערכת מתחילה לעבוד איתו על ויסות רגשי, ומתברר בשיחה עמו כי הוא מתמודד עם רגישות מידי גבוהה באינטראקציה שלו עם הסביבה, מה שגורם לו כל הזמן הסחת דעת, ורק לאחר שהוא חש יכולת לשלוט ברגשות, וכבר לא היה נפגע מכל דבר, הוא היה פנוי יותר ויכל להגביר בצורה משמעותית את יכולות הריכוז שלו.
המוח מורכב ממיליוני נוירונים. כאשר אדם חווה טראומה, חלק מהנוירונים נפגעים, נוצרת חסימה, ואין מעבר תקין. המוח מנסה לפלס את דרכו בכל דרך שהוא יכול, המעברים מתארכים, והמח מתאמץ מאד.
לשם כך נועד הטיפול ב- NEUR-OPTIMAL:
על ידי האימון הנוירון מתחזק, בדיוק כמו שמחזקים שריר. החסמים נעלמים, והמעבר הופך להיות פעיל וחיובי. יש לנו במוח גם תכונה שבה כל נוירון מקבל בחזרה משוב חיובי מהנוירון שהוא עזר לו. בעזרת המשוב נוצרת שליטה ואיזון במוח.
על ידי האימון ב-NEUR-OPTIMAL משיגים את אותן פעולות של טיפול תרופתי, רק בגירסה משופרת בעשרות אחוזים וללא תופעות לוואי.
הטיפול ב-NEUR-OPTIMAL עצמו הוא מדהים ומחולל תוצאות מדהימות אבל זה כמו לנסוע במטוס לחו"ל ולא לרדת לטייל. הגענו כבר למצב שהמטופל התאמן לשלוט בגלי המוח? בואו ניתן לזה להמשיך, ניתן לו להעצים את עצמו ולגלות את הכוחות הנסתרים הקיימים בכל אחד ואחת. אנו מנצלים את ההזדמנות הנדירה לעבוד על בניית שלד עמוד שדרה רגשי, פירוק עוותי חשיבה, הקניית מיומנויות חברתיות וכד' כל אחד בהתאם לצורך. השילוב העוצמתי של הניורופדבק והטיפול הרגשי יחד, מאפשר עבודה יעילה יסודית ועמוקה הרבה יותר.
אדם מגיע לטיפול לאחר שחש בקושי שמפריע לו לתפקוד התקין בפעילות היומיומית. כמו: התנהגות אימפולסיבית בצורה חסרת שליטה, תחושה של חוסר בטחון עצמי שמפריע להתנהלות משפחתית תקינה או מונע התקדמות של מיצוי הכוחות בעבודה, דכאון מתמשך, מחשבות אובססיביות שמובילות להתנהגות כפייתית, ועוד.
ניתן לראות שינויים והתקדמויות בגרף של תרשים EEG. אך בעיקר, זו תחושת חוזק וחוסן פנימי בתחושה הכללית בכלל ובעניין אודותיו הגעתם לטיפול – בפרט.
בדר"כ כשעניין אחד מתחיל להתאזן, זה משפיע אוטומטית על מערכות נוספות. לאורך כל התהליך אנו עוקבים אחר ההתקדמויות.
חשוב לציין, כי לפעמים אנשים חווים שינויים מאד משמעותיים, אך מהר מאד הם מתרגלים ומעלים את הציפיות שלהם מעצמם בלי גבול, וממילא כל הזמן נשארים בפער בין המקום שהם נמצאים למקום אליו הם היו רוצים להגיע. חשוב להתבונן בטיפול הרגשי שלנו, למדוד את השינויים שביצענו, ולראות את הדרך.
עוד על נוירופידבק:
אלקטרודות מוצמדות לראש המתאמן (פעולה הדומה להרכבת אזניות), הן מחוברות למכשיר הEEG ההנוירופידבק התפרסם בשנות השישים, כארבעים שנה לאחר גילוי ה-QEEG על ידי פסיכיאטר גרמני בשם הנס ברגר. חוקר בשם ג'ו קמייה פרסם ב"פסיכולוגיה היום" מאמר ובו תיאר ניסוי שערך בעל שני שלבים: בשלב הראשון, הנבדקים התבקשו לעצום את עיניהם ולהודיע מתי לדעתם היו במצב אלפא (מצב מוחי מסוים). בהתחלה הנבדקים צדקו בכ- 50% מהמקרים, אבל בהדרגה חלקם פיתחו את היכולת להבדיל בין המצבים השונים של מוחם באחוזי הצלחה גבוהים יותר. בחלקו השני של הניסוי, הנבדקים התבקשו לעבור למצב אלפא כשפעמון צלצל פעם אחת, ולצאת ממנו כשהפעמון צלצל פעמיים. שוב, חלק מהנבדקים הצליחו לפתח יכולת לעבור למצב זה על פי פקודה. אחרים, לעומת זאת, לא הצליחו לשלוט בכך כלל. עם זאת, תוצאות המחקר היו משמעותיות ומרשימות. מצב אלפא קושר עם רגיעה, ולאימון אדם לשליטה בגלי האלפא שלו היה פוטנציאל לשמש כטיפול להפגת מתחים ולחץ. בהמשך, התברר שלא בדיוק כך הדבר – אולם בשלב זה, חוקרים אחרים ניסו לבדוק את ההנחה שניתן לאמן אדם לשלוט בגלי המח שלו באופן כללי. בשנות השישים המאוחרות ושנות השבעים המוקדמות, ברברה בראון, מהמשפיעות ביותר בתחום פרסום הביופידבק, כתבה מספר ספרים על הנושא – כגון New Mind New Body ו- Stress and the Art of Biofeedback, ובכך הגבירה את מודעתו של הציבור הרחב לטכנולוגיה. בהמשך, עבודתם של בארי סטרמן, ג'ואל פ. לובר ואחרים הראתה יעילות גבוהה דווקא באימון גלי בטא (תדרים גבוהים) ולא אלפא (תדרים נמוכים).עם זאת, בחמש עד עשר השנים האחרונות, מסתמנת חזרה לגישתו המקורית של קמייה ולטיפול בתדרים נמוכים עבור התמכרויות וחרדות. החידוש האחרון בתחום הנוירופידבק הוא בגישה המבוססת על מודל הקצאת המשאבים המתואמת (Coordinated Allocation of Resource Model – CAR). מודל זה גורס כי יכולות קוגניטיביות מסוימות של אדם הינן פונקציה של משתנים אלקטרופיזיולוגיים.ת המוסיקה נשמעת ברציפות, ואילו כאשר המח מגיע לחוסר שליטה, המוסיקה עוצרת. התגובה המיידית הזו מביאה את המח לשפר בעצמו את התפקוד ולהתייעל. ממש כמו עיצוב התנהגות למח: כשהתפקוד לקוי הוא מקבל חיזוק שלילי והמוסיקה נפסקת, וכשהתפקוד משתפר הוא מקבל חיזוק והמוסיקה חוזרת לפעול כסדרה עד להפסקה הבאה, ההפסקות אינטנסיביות (עד 256 הפסקות בדקה!)