מלווה אותי זמן רב בעיית זיכרון

שאלה:

רציתי להתייעץ בנוגע לבעיית זיכרון שמלווה אותי זמן רב, למרות שאני בשנות השלושים. זה מתבטא בקושי בטווח הארוך – אין לי כמעט שום זכרונות ילדות ברורים, וכן אני לטווח קצר יותר, קשה לי ליישם דברים שאני לומדת או לדבר על דברים שקראתי או למדתי בספונטניות. זה משפיע עלי בעבודה ובהתקדמות בחיים. אשמח לשמוע ממך האם יש משהו משמעותי לעשות? אני מחפשת משהו שיוביל לשיפור אמיתי ממש.

תשובה:

שלום לך יקרה!
לשאלתך יכולות להיות מגוון אפשרויות שיכולות לגרום להפרעה בזיכרון, וכן לדרך טיפול.

הגדרת זכרון:
מנגנון המאפשר לאחסן מידע לאורך פרק זמן ולשלוף אותו על פי צורך. טיב המנגנון והסביבה בה הוא פועל יכולים להשתנות.

נתייחס בקצרצרה לאפשריות שיכולות להיות רלוונטיות בעבורך:
קשב וריכוז-
ריכוז הוא היכולת לבצע פעולה מבלי להיות מוסח בפעולות אחרות.
הריכוז משפיע על ביצועי הזיכרון. לדוגמא, אנשים שנמצאים ברמת חרדה גבוהה או מוסחים מאד ייראו כאילו הם סובלים מבעיות זיכרון, למרות שאין להם באמת בעיית זיכרון אלא בעיית ריכוז. תרגילי שיפור זיכרון אצל אנשים שסובלים מהפרעות חרדה, דיכאון, לחץ או נמצאים באמצע משבר חיים, לא באמת יצליחו להביא לשיפור משמעותי בזכרון. במקרים כאלו דווקא כדאי לטפל בחרדה וממילא הזכרון ישתפר.

בלגן
ככל שיש יותר סדר בדברים זה משפיע על הארגון וסדר במח ולהפך, כפי שהזכרנו בשבוע שעבר בהקשר לאחסון המידע במח כמו במגירות, ככל שיש הגדרה מדויקת לכל מגירה מהי מכילה יש סיכוי טוב יותר שנדע בעת הצורך לשלוף מהמגירה המתאימה את המידע הרלוונטי.

עומס
לפעמים כשאנו נמצאים בעומס נפשי, רגשי או פיזי, זה לוקח מאיתנו הרבה מאד אנרגיה, אנו יכולים למצא את עצמינו בזמנים וממילא הוא פחות פנוי לקלוט מידע בצורה יעילה.

שינה
לשינה יש תפקיד חשוב בכל הנוגע לאחסון ושמירת הזיכרונות. במהלך השינה המוח מבצע מעין "אתחול מחדש" ומאחסן פרטי מידע חשובים אותם ניתן יהיה "לשלוף" בהמשך.
כשנזהה מה יכול לגרום לנו לשכוח יש סיכוי טוב יותר שנזכור…

דרכים נוספות לשיפור זכרון:
א. זיהוי חוזק
הדרך שלנו לקבל מידע דרך חמשת החושים, לכל אדם בעולם יש יכולת זכרון טובה יותר דרך חוש מסוים, אצל אחד זה ערוץ שמיעתי, אצל השני חזותי, חשוב שתזהי מהו סוג הזכרון הדומננטי שלך.
וכן ככל שתשתמשי ביותר חושים יש יותר סיכוי שתזכרי. לדוג' לדמיין, להריח, לקרא בקול וכד'.
ב. אימון
המוח שלנו הוא איבר דינמי. נוצרים בו קישורים וזכרונות כל הזמן ולכן המוח מושפע על ידי פעילות. וכמו בהתעמלות, ככל שאנחנו מתרגלים את המוח כך היכולת שלו לתפקד משתפרת. ישנם שיטות שמאפשרות להביא את המח לגירוי בצורה אקטיבית כג' משחקי זכרון, סודוקו ועוד.
מחקרים רבים הוכיחו כי בעידן של ימינו ישנם אמצעים טכנולוגים מעולים שעושים את העבודה כג' נוירופידבק, זהו אימון איטנסיבי שיכול לשפר משמעותי את ביצועי הזכרון לטווח הקצר והארוך. בדוק ומנוסה!
ג. שנוי סטיגמה
כדאי שתקדישי תשומת לב לפעמים שאת זוכרת… זה יאפשר לך להתחיל לשנות את הסטיגמה על עצמיך, זה לא סטירה לטיפול בהפרעת הזכרון, אך זה יאפשר לך לראות בעצמך את המכלול ולא רק את השכחנות שבך…

בתפילה שיהיה לך לתועלת!
אסתר עזרא