הבן מסרב ללכת לטיפול, מה עושים?

שאלה:

אנחנו הורים לילד בגילאי העשרה, יש לנו סיבות שגורמות לנו להבין שחשוב שבננו יעבור טיפול רגשי. לנו זה מאד ברור, אך הוא סובר אחרת. מבחינתו, הוא לא רוצה שום טיפול, לדעתו, זו תקופה שתחלוף ויהיה בסדר. בעינינו, בשלב זה, אין לו את היכולת להבין את ההשלכות של הדברים וכו'. חשוב לנו לדעת עד כמה כדאי להפעיל עליו לחץ, ולשלוח אותו בכח, ובעתיד, הוא יראה שזה היה לטובתו, או להרפות? נשמח להתייחסות, בתודה מראש.

תשובה:

הורים יקרים!
לא פשוט להיות בדילמה כ"כ מורכבת, בעז"ה אני מקוה כי תשובתי תוכל להיות לכם לתועלת.
חשוב קודם להבהיר- לדעתי, אין אפשרות לבצע כל טיפול רגשי כל שהוא, בכח, ללא רצונו של האדם. והסיבה היא פשוטה, כדי לעבור תהליך כל שהוא, אדם צריך לגייס את עצמו, ולהראות נכונות, גם אם זה יהיה רצון מינימלי.
 רצון=כלי
נדמה את הרצון לכלי, ככל שיש יותר רצון, הכלי גדול יותר, ויכול להיות יותר כלי קיבול, בטיפול יהיה ניתן להגדיל ולהרחיב את גודל הכלי, אך בבסיס הוא צריך לרצות את התהליך. במידה ואדם לא רוצה טפול- הוא לא מעונין להיות כלי, בכל גודל שהוא, במצב כזה, חבל על הזמן, הכסף, והמאמץ.

בירור– כדאי לבדוק אתו יחד מה זה לדעתו טיפול?
חשוב למצא הזדמנות לשמוע אותו, מהם מחשבותיו אודות טיפול באופן כללי. ישנם פעמים שאנשים נמנעים מללכת לטיפול כי הם חוששים להיקרא "מטופלים", זה נותן להם חותמת שיש להם בעיה, ועוד כל מיני רעיונות כאלה ואחרים. הוא לא סתם מסרב, יש קול פנימי בתוכו שגורם לו לומר את הלא! חשוב לזהות מהו?
ברגע שתזהו מהי עמדתו, יהיה לכם יותר אפשרות להוביל אותו אל הדרך הנכונה לטיפול.
לכולנו, כל בני האדם בעולם ישנם כל מיני התמודדיות בחיים שמזמין לנו הבורא, ישנם תקופות שאדם עובר מעברים, אתגרים, כאלה ואחרים, באותו זמן הוא מחפש לגיס את כל כוחו, לצלוח את אותם הימים. יש פעמים/ תקופות, שאדם יכול לעשות את התהליך באופן עצמאי, ויש פעמים שהוא נזקק לעזרה. יוצא לי לפגוש שוב ושוב נשים מיוחדות משכמם ומעלה, שמסיבה זו או אחרת, הן מרגישות צורך להטען ולקבל כלים, וכי יעלה על הדעת שבגלל הצורך/ הנסיון בו הן מתנסות, זהו דבר שממעיט מערכן? להפך! יש הרבה ערך וחשיבות לכך שאדם מתבונן פנימה, זה מעיד על כינות ואומץ.
כדאי שידע כי מטרת הטיפול הוא לא להתרכז בבעיות החיים, אלא למצוא כח על מנת להתמודד איתם.
טיפול זוהי הזדמנות לקבל עזרה חיצונית ע"מ להתחבר ולהכיר במלא העוצמה את הכוחות שנן לנו הבורא.
חיבור לרצון– כדאי לזהות מהו היה רוצה מעצמו, זה יכול להיות הרחבת המעגל החברתי, יכולת לעמוד על שלו בצורה מכבדת, יכולת לבלום את ההתפרציות שגורמות לסביבה לשמור ממנו מרחק וכו'. אחרי שנזהה מהו התחום בו הוא רוצה להתקדם, אפשר למקד את הטיפול לאותה המטרה, כך הוא מגויס, לאחר שהוא יתחיל את התהליך, ונוצר אימון, בד"כ זוהי הזדמנות מצוינת לעלות עוד נקודות לשיפור…
בתפילה לס"ד גדולה, הרבה נחת.
אסתר עזרא