שלום לך תושבת העיר יקרה!
האמת היא שהשאלה שלך מאד מאתגרת.
אנסה לענות לך בזהירות, אני לא הולכת להכריע עבורך, אך כן אשתדל להרחיב לכם מעט את הנושא על מנת שתוכלו לקבל תמונה מלאה יותר ובס"ד להגיע להחלטה שנכונה לך.
נתחיל עם העובדה שהתמודדות קשיים ונסיונות יש לכולנו.
ימי אהבה וימי שנאה – רגעים בהם הכל דופק ורגעים בהם הכל (בעינינו) דפוק. זהו חלק בלתי נפרד ממציאות החיים!
ישנם שני סוגי התמודדות:
1. קושי פנימי כגון מורכבות של אופי, נפש סוערת, חרדתיות יתר, וכד'
2. נתונים חיצוניים, כגון: התמודדות במשפחה עם נתונים מורכבים, קושי כלכלי, חווית טראומה בעקבות אירוע משמעותי לאדם כמו תאונה וכד'.
המשמעות של טיפול היא:
לתת התיחסות, הכלה, ומענה לקושי. ולאפשר לאדם להתחבר לכוחות הקיימים בו על מנת להתמודד.
את הנתונים של האדם אי אפשר לשנות. אבל בהחלט אפשר לשנות את הדרך שלנו לראות את אותה מציאות מזוויות שונות. זוויות שיוכלו לתת לו כח לצלוח את מסע החיים.
לעיתים אדם יכול לעשות זאת באופן עצמאי, ע"י קריאה, האזנה לתכנים שיכולים למנף אותו, לפעמים בעזרת חבר קרוב, בן זוג, הורה, מחנך שיכולים להיות מכילים, ותומכים. ויכולים לתת לו כח להתחבר לעוצמות הפנימיות שבו, ולצלוח את הדרך.
אך יש זמנים שבהם אדם חש שזה לא מספיק לו, והוא רוצה עזרים חיצוניים שיוכלו לתת לו אפשרות להתמודד, כגון הכלה בלי מעורבות רגשית, הרחבה של הפרשנות שלו לאותו המצב, כלים שיוכלו לעשות עבודה עמוקה יותר עם התת מודע, וכד'
חשוב לי להדגיש, מה שקובע אם אדם צריך ללכת לטיפול או לא, זה לא בהכרח גודל הטראומה שהוא חווה, אלא הפרשנות שלו לאירוע.
אדם יכול לעבור ארועים משמעותיים לא פשוטים ולהרגיש שיש לו את היכולת להתמודד או להיעזר בסביבתו. ולפעמים לא.
יש מצבים שבהם אדם חווה חוויה שנראית לא משמעותית כ"כ, ואנשים בסביבה יכולים להגיד לו- מה אתה עושה מכך סיפור? אפשר לחשוב? אך שוב- מה שמשמעותי זה החוויה של האדם לא העובדות. אם אדם חווה את זה בצורה מאד עוצמתית, זאת החוויה שלו, אנחנו יכולים לתת לו כלים לראות את הדברים בצורה מאוזנת יותר, אחרי שאנו מכילים, אך זה לא תמיד זה מספיק, יש לכך מספר סיבות, אך זה לא העת להרחיב.
כדי להחליט אם אדם צריך טיפול הוא לא:
חשוב שיתבונן בכינות בעצמו ויבחן, אם הוא רואה שיש לו כח להתמודד- מעולה.
אם לא- זה מקום שלו לחשוב את מי הוא יכול לשתף.
במידה והוא חש שזה לא מספיק, זה מקום לשקול אם הוא צריך עזרה חיצונית, עד שהוא יעלה על הגל, לפעמים זה יכול להיות ענין מאד נקודתי שתוקע אותו, וברגע שהוא ישחרר את זה, המערכת תחזור שוב לפעול באיזון.
אם אדם חווה חוויה רגשית מסעירה בד"כ שום הסבר הגיוני לא יוכל לתת מענה, אלא הכלה של החוויה, ובמצבים מסוימים- חוויה רגשית מתקנת.
חשוב שנזכור כי מה שנכון לאדם אחד, לא בהכרח נכון לאדם אחר.
בתפילה שה' ינחה אותך בדרך שנכונה לך,
אסתר עזרא