האם אני 'פראייר' או 'מרצה מידי', או וותרן?

שאלה:

אני בחור בגילאי העשרה, בן למשפחה בל"ע של 10 נפשות. בכל מיני הזדמנויות כששואלים אותי מה אני בוחר, אני אומר מה אני עדיף, אך לא מתעקש, לדוג': לא באמת עקרוני לי איפה לשבת, ואם אחי רוצה לשבת במקום מסוים- זה בסדר מבחינתי, יצא לי לשמוע שקורים לזה, ילד מרצה. בישיבה, עם החברים, זה חוזר על עצמו, כשמבקשים להלוות משהו, או שצריך עזרה, אני הראשון להגיש, ואני מקבל שדר מהחברים שוב ושוב "אל תהיה פראייר! " ואני רוצה לשאול: אני צריך להגיד לא, ולסרב, למרות שמבחינתי זה כן, רק בשביל שלא יקראו לי מרצה ופראייר?

תשובה:

בחור יקר,
אתה שואל שאלה מאד חשובה ומהותית. מצד אחד אתה טיפוס שמוותר, ורוצה לעשות טוב לכולם, מצד שני, אתה מקבל רושם כאילו משהו בהתנהלות שלך לא בסדר, זו תחושה שיכולה להיות מאד מתסכלת. ובעיקר אני מבינה משאלתך, שיש לך רצון לבירור פנימי, מה באמת נכון לעשות?
אני אשאל אותך שלש שאלות שיוכלו לתת לך מדד, לבחון את הפעולות שלך, על מנת לאפשר לך להגיע להחלטה האם נכון להמשיך להתנהל בדפוס זה, או שזה מצריך שינוי.
1. מה קורה כשדבר עקרוני לך?
ברגע שיש דבר מסוים שחשוב לך, ומבקשים אותו ממך, או, שזוהי בקשה שנוגדת משהו מסולם הערכים שלך, באותו מצב אתה מסוגל לעמוד על שלך?
במידה ואתה רואה שבאותו זמן אתה מסוגל לעמוד על שלך- מצוין, במידה ולא… זה יכול לאותת לך על צורך לחזק את המקום הפנימי שבך.
2. מה יקרה אם תסרב?
תנסה לשאול את עצמיך מה יקרה אם תגיד לא, לתשובה שתענה לעצמך יש הרבה משמעות, האם אתה חושב שערך שלך תלוי ברמת הנתינה שלך שלעולם, או שאתה תורם ונותן כי זה עושה לך טוב.
כדאי שנזכיר לעצמנו שוב ושוב- הערך הפנימי שלך לא תלוי בשום גורם חיצוני בעולם!!! 3. רגע אחרי
חשוב להקשיב לתחושה הפנימית שמתלוית רגע אחרי שאתה נותן/ עוזר/ מוותר, אם אתה חש שמחה וסיפוק, זה יכול לספר על פעולה נכונה שביצעת. ברגע שאנו פועלים ממקום של ניצול, או פרייאריות אנו בד"כ מרגישים מרמור.
העולם הזה מלא במגוון אנשים, כל אחד והצבע שלו, יש אנשים שמה שמניע אותם זה פעולות והשיגים, יש אנשים, שמחוברים לתחום המחקר, לבדוק נתונים, יש אנשים שאוהבים להתלהב ולתת הרבה רעיונות לחלל…ויש את האנשים שעושה להם טוב לראות שטוב לכולם…

בהצלחה רבה, אסתר עזרא